Parabeny i Triclosan a alergie - badania

Tutaj świeżutkie badania (American Academy of Allergy), które mówią o tym, że parabeny i triclosan mogą mieć znaczący wpływ na uczulenia alergiczne:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22704536


7 komentarzy:

  1. Świetny blog i co wazne mnostwo ciekawych informacji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sodium Lauryl Sulphate (SLS) – syntetyczny detergent stosowany najczęściej w szamponach, żelach pod prysznic, płynach do kąpieli oraz w środkach czystości takich jak płyn do mycia naczyń czy płyn do prania. Ma silne działanie odtłuszczające i doskonale się pieni. Może powodować podrażnienia skóry i oczu, przyczyniać się do powstawania łupieżu na głowie i wypadania włosów.

    OdpowiedzUsuń
  3. niestety parafin oil jest w moim mleczku Ziaji do bardzo suchej skóry,które to nie zawiera parabenów :) kurcze - jak żyć........ Mineral Oil, Petrolatum, Paraffin Oil, Paraffinum-Liquidum – produkty pochodzące z destylacji ropy naftowej. Tworzą na skórze nieprzepuszczalną dla gazów (również dla tlenu i powietrza) i wody warstwę, która blokuje oddychanie i chłodzenie powierzchni skóry. Stwarzają beztlenowe warunki w skórze sprzyjające rozwojowi bakterii beztlenowych wywołujących trądzik. Warstwa parafinowa na skórze skutecznie przyczynia się do powstawania pryszczy i zaskórników oraz absorbuje kurz i bakterie. Utrudnia także regenerację skóry i przyspiesza procesy starzenia. Często produkty destylacji ropy naftowej stanowią również typowy wypełniacz zwiększający objętość kosmetyku w opakowaniu. Nawet najlepsze i najbardziej naturalne składniki rozpuszczone w parafinach nie przenikają do skóry pozostając na jej powierzchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo słuszny komentarz - coraz częściej dochodzę do wniosku, że moja strona powinna rozszerzyć działalność, i nie ograniczać się tylko do parabenów, tylko gdzie znaleźć czas żeby to wszystko spisać?

      Usuń
  4. Propylene Glycol, Butylene Glycol, Xylene Glycol (Glikol propylenowy i inne glikole) – glikole polietylenowe (PEG) i glikole polipropylenowe (PPG) są używane w kosmetykach głównie jako emulgatory i tensydy. Stosowane w wielu kosmetykach jako rozpuszczalnik. Działają rakotwórczo. Resorbują się ze skóry do krwi i limfy. Uszkadzają nabłonki, tkankę łączną i mięśniową. Zastosowane na skórę wysuszają naskórek, ale równocześnie podrażniają gruczoły łojowe i apokrynowe wywołując stan zapalny i wysięki wokół gruczołów. Uszkadzają powłoczki włosów. Wywołują podrażnienie naskórka i skóry właściwej, świąd i kontaktowe (alergiczne) zapalenie skóry. Łój i złuszczone keratynocyty z glikolami tworzą substancję zatykająca ujścia gruczołów. W pachwinach i wokół narządów płciowych powodują wypryski drobnopęcherzykowe przechodzące potem w strupki i rozpadliny. Obniżają temperaturę zamarzania. Kosmetyki zawierające glikol propylenowy w razie dostania się do oczu powodują zapalenie gałki ocznej i spojówek, co objawia się łzawieniem, pieczeniem, świądem i opuchnięciem powiek. Uszkadzają strukturę lipidowo-proteinową błon komórkowych. Wdychane podczas używania aerozoli z kosmetykami uszkadzają nabłonki układu oddechowego i powodują kaszel oraz nieżyt. Uszkadzają komórki krwi i szpik kostny. W neuronach i w mięśniach zaburzają procesy przewodzenia podniet i proces skurczu. Nie stosować w czasie laktacji i ciąży.

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosba o wiecej...zdecydowanie potrzeba zwiększenia świadomości !!! INFORMACJE TEGO TYPU SĄ BARDZO POTRZBNE!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze z linkami będą usuwane.